Paragraaf 2 Informatie over uiterlijk en schoonheid

Tatoeages en piercings

De laatste jaren zijn er veel jongeren die piercings hebben. Voor de een is dat om zijn of haar lichaam mooier te maken, voor de andere is dat om trendy te willen zijn en voor weer een ander is dat om je te onderscheiden.

Tatoeages en piercings worden door mensen gebruikt om uitdrukking te geven aan hun identiteit. Zo kan een tatoeage laten zien dat je een daadkrachtig en onafhankelijk persoon bent. Door je zelf te laten tatoeëren, laat je zien dat je lichaam van jou is en dat je met je lichaam doet wat jíj er mee wilt doen. Het is niet toevallig dat juist in gevangenissen veel gedetineerden een tatoeage hebben, juíst om te laten zien dat ze nog een stukje vrijheid over hebben.

Uiteraard geef je via een tatoeage ook aan bij welke groep je hoort (of wilt horen). Zo hebben Hell’s Angels, rappers en techno’s eigen tatoe-afbeeldingen.

In sommige culturen hebben tatoeages ook een therapeutische betekenis. Zo wordt nu nog in Indiase (zigeuner-) culturen gedacht dat een tatoeage voorkómt dat je reuma krijgt.

 

Tatoeages zijn al heel oud. Ze worden al beschreven in oude geschiedenisboeken en reisverslagen. Zo beschrijft de Griekse schrijver Herodotus (484-430 voor Chr.) al de tatoeages bij de Egyptenaren. De Grieken en de Romeinen brachten bij zich zelf geen tatoeages aan, maar wel bij slaven en misdadigers. In de TeNaCH wordt het afgekeurd (Leviticus 19:28). Voor de joden waren tatoeages daarom taboe. Daarentegen hadden de eerste christenen in Rome geen problemen met tatoeages. Ze maakten veel gebruik van religieuze tekens zoals een Grieks kruis of een vis, die ze op hun huid tatoeëerden. Later spraken verschillende pausen zich uit tegen tatoeëren.

Eigenlijk kun je zeggen dat het tatoeëren in alle hoeken van de aarde is toegepast. In de achttiende eeuw zijn er zeelieden die een tatoeage als aandenken mee naar huis nemen. Het was iets waar de zeelieden trots op waren. Ze gaven door hun tatoeages aan dat ze overal geweest waren maar ook dat ze alle gevaren van de zee doorstaan hadden. Vanaf 1920 kunnen zeelieden ook in West-Europa zelf terecht om zich te laten tatoeëren. In de afgelopen eeuwen was de tatoeage in West Europa vooral populair in de arbeidersklasse en meer recent onder jongeren tussen 12 en 21 (en daarbinnen bij bepaalde subculturen).

 

Tatoeages en piercings roepen verschillende reacties op: verbazing, walging en afkeer aan de ene kant en bewondering en instemming aan de andere kant.

Uit een onderzoek een aantal jaren geleden bleek dat zestig procent van de volwassen Nederlandse getatoeëerden spijt had de tatoeage aangebracht te hebben. De reden: de levensbeschouwing bleek flink gewijzigd en daar past dus geen tatoeage meer bij. Ook blijkt het dragen van tatoeages (en piercings) op die leeftijd nadelig voor het vinden van een baan of het leggen van relaties.

 

Bronnen:

Tatoeages, E. van der Velden, J. van Everdingen en F. Meulenberg. Cahiers Biowetenschappen en maatschappij, 2003.
Narthex, tijdschrift voor levensbeschouwing en educatie, jrg. 2, nr. 3/4, themanummer gewoon mooi’, uitg. DAMON Budel.
www.gezondheidsnet.nl
www.alloverpiercings.nl