Paragraaf 7 Leerpunten bij de hoofdstuk

Paragraaf 7 Leerpunten bij dit hoofdstuk

De mens is een sociaal wezen: hij is voortdurend op andere mensen betrokken.

  1. Een relatie is een duurzame (blijvende) omgang van de ene mens met een andere, waarbij de periode van omgang van korte of lange tijd duur kan zijn.
  2. Er zijn persoonlijke en functionele relaties, vrijwillige en onvrijwillige relaties.
  3. We spreken van vriendschap als aan de volgende kenmerken wordt voldaan: vrijwilligheid. genegenheid, vertrouwen en solidariteit.
  4. Verliefdheid is een toestand waarbij je heel sterk gericht bent op één persoon.
  5. Een liefdesrelatie is een bewust gekozen relatie tussen twee mensen die gebaseerd is op wederzijdse liefde. Waarden die een rol kunnen spelen bij een liefdesrelatie zijn genot, vrijheid, intimiteit en trouw.
  6. Soorten liefdesrelaties: een vaste relatie (verkering); samenwonen; LAT-relatie (Living Apart Together);  huwelijk.
  7. Jaloezie is afgunst. Je gunt een ander iets niet. Jaloezie komt vaak voort uit angst.
  8. Bij het onderwerp ‘relaties’ kun je heel veel levensvragen stellen.
  9. Sekserollen zijn de verwachtingen in de maatschappij en in de cultuur over het gedrag van jongens en mesjes, mannen en vrouwen.
  10. Met het nature-standpunt bedoelen we de opvatting dat het biologische verschil tussen de seksen zo vanzelfsprekend is dat ook de psychologische sekseverschillen, en dus ook het sekserolgedrag, een biologische basis hebben.
  11. De nurture-opvatting gaat er van uit dat het sekserolgedrag in feiten aangeleerd wordt in de opvoeding. Het typische jongens- en meisjesgedrag is het resultaat van een aantal leerprocessen.
  12. Levensvraag: verschillende rollen voor jongens en meisjes?

a.     Christelijk standpunt: traditioneel: verschillende rollen voor mannen en vrouwen, samenhangend net het idee dat God mannen en vrouwen verschillend geschapen heeft.

b.     Christelijk standpunt: modern: man en vrouw gelijke kansen en mogelijkheden geven.

c.     Islamitisch standpunt: mannen en vrouwen zijn anders, maar wel gelijk. In de islamitische cultuur hebben mannen en vrouwen duidelijk verschillende rollen.

d.     In de islamitische cultuur staat de groep centraal. We noemen dat een groepscultuur. De belangrijkste groep waarin de moslim leeft, is de familie.

  1. Het feminisme is de levensbeschouwing die er vanuit gaat dat mannen en vrouwen gelijkwaardig aan elkaar zijn. Vanuit deze principiële gelijkwaardigheid dient de samenleving zo ingericht te zijn dat mannen en vrouwen evenveel kansen en rechten hebben om zich te ontplooien.
  2. In de utopie van de androgyne samenleving zijn de typische mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, zoals wij die nu nog kennen, verdwenen.
  3. De eerste feministische golf draaide vooral om de politieke gelijkheid van man en vrouw.
  4. De tweede feministische gold (1960 en 1990) ging vooral om de sociaaleconomische en culturele gelijkstelling van man en vrouw.
  5. Volgens Simone de Beauvoir zijn de culturele verschillen tussen man en vrouw - zoals wij die nu waarnemen aangeleerd via opvoeding en beïnvloeding door de (maatschappelijke) omgeving. Simone de Beauvoir ontkent dus het bestaan van een vrouwelijke natuur.